Balletjes in tomatensaus op z'n Belgisch (met kropsla en frietjes)

Bereidingswijze

Gehaktballen rollen en bakken

  • Verdeel het gehakt in porties van 40 tot 50 g en rol er balletjes van.
  • Verhit een stoofpot of diepe pan met een scheut olijfolie (of een mix van olie en boter).
  • Geef de balletjes rondomrond een goudbruin korstje.
  • Schep de balletjes uit de pot.
  • Gebruik de pot met aanbaksels om er de saus in te bereiden.

 

Tomatensaus bereiden & balletjes garen

  • Zet het vuur iets zachter.
  • Giet het overtollig braadvet uit de pot waarin je de balletjes kleurde.
  • Smelt de boter in de pot.
  • Doe de bloem erbij en roer de aanbaksels los met de garde.
  • Laat het bloemmengsel een beetje ‘drogen’.
  • Schenk de kalfsfond erbij en blijf roeren met de garde tot de saus bindt.
  • Roer er de tomatenpuree doorheen en voeg ook de passata toe.
  • Leg de balletjes in de saus en zet het deksel op de pot. Laten ze een kwartiertje pruttelen op een zacht vuur.
  • Proef en kruid naar smaak met peper en zout.

 

Friet snijden en voorbakken

  • Verwarm de friteuse tot 140 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne frietjes (ong. 5 mm beed).  Spoel ze nadien even onder koud water en dep ze droog.
  • Frituur (pocheer) de frietjes een eerste keer tot ze net niet gaar zijn en nog niet kleuren.
  • Leg de voorgebakken frietjes op keukenpapier en laat ze afkoelen.


Sla en vinaigrette

  • Maak de blaadjes van de kropsla schoon.
  • Vul een kom met koud water en ijsblokjes en leg de slablaadjes er minstens 10 minuten in.
  • Doe de azijn in een hoge beker, samen met de olie, wat krulpeterselie en grof gesneden sjalot.
  • Voeg het ei toe, een beetje peper en zout en mix tot een gladde, gebonden vinaigrette met je KitchenAid-staafmixer.
  • Frieten krokant bakken
  • Verhit de friteuse tot 180°C.
  • Geef de frieten een tweede bakbeurt, laat ze uitlekken en strooi er wat zout over.
Een recept van Wim Ballieu uit kookprogramma Bal National
Wim Ballieu (Balls&Glory)