Eend, knolserderpuree en portosaus met blauwe bessen

Bereidingswijze

DE EEND
  • 2 eendeborstfilets (met vel)
  • 1 takje verse rozemarijn, fijngesnipperd
  • zout en zwarte peper van de molen
Bereiding
  • Maak met een mes een ruitjespatroon in het vel van de eend.
  • Wrijf de eend in met 1 takje rozemarijn en met peper en zout.
  • Neem een pan waar de eendenborsten goed inpassen en bruin daarin 1 el boter.
  • Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan.
  • Laat 6 minuten bakken op de velkant en zet daarna het vuur minder. Laat nog 2 minuten bakken (of – als je het vlees doorbakken wil - nog 5 minuten).
  • Haal het vlees uit de pan en leg het onder zilverpapier te rusten.

DE SAUS
  • 3 el boter
  • 1 teentje look, fijngesnipperd
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 1 takje rozemarijn
  • 500 ml porto
  • 250ml wildfond
  • 1,5 kop blauwe bessen
Bereiding
  • Smelt 1 el boter in een pan en voeg de sjalot en look toe en een takje rozemarijn.
  • Laat de sjalot en look zachtjes gaar stoven.
  • Voeg de porto toe en zet het vuur wat hoger tot de saus kookt.
  • Voeg de wildfond van Lacroix toe.
  • Laat de saus inkoken tot ze wat dikker is.
  • Kruid de saus met peper en zout en verwijder de rozemarijn.
  • Zet het vuur lager en roer er de 2 el koude boter onder.
  • Voeg de blauwe bessen toe en laat ze even opwarmen in de saus.

DE KNOLSELDERPUREE
  • 1 kleine knolselder
  • 500 g aardappelen
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 scheutje melk
  • 1 klontje boter
Bereiding
  • Schil de knolselder en aardappelen en snijd ze in stukjes.
  • Kook ze gaar in een 20-tal minuten.
  • Giet af en stamp de knolselder en aardappelen tot puree.
  • Voeg een klontje boter toe en wat (warme) melk.
  • Kruid met peper, muskaatnoot en zout.
SERVEREN
  • Strijk een laag knolselderpuree uit op een bord.
  • Plaats de fijngesneden eend in het midden van de puree en overgiet met de saus.
  • Versier met wat waterkers voor een frisse groene toets.
De blauwe bessen geven een originele toets aan de portosaus. Het zure van de bessen past perfect bij het zoete van de porto. En het oogt nog mooi ook!
Evelien