Lacroix Beef Bourguignon
test
24 september 2018

Witloof stoven, hoe doe ik dat?

Witloof stoven, hoe doe ik dat?

 

Wist je dat de Belg de grootste witloofeter ter wereld is? Dan is het niet meer dan logisch dat we deze lekkere bladgroente ook als de beste kunnen klaarmaken. Met deze tips leer je het “witte goud” tot in de perfectie stoven. Handig als je binnenkort nog eens witloof in kaas en hesp serveert!

 

Eerst schoonmaken

Verwijder de buitenste blaadjes van de groente voor je aan de slag gaat. Verwijder vervolgens het onderste gedeelte van elke witloofstronk en snijd de harde kegeltjes eruit. Dit stuk wordt niet zacht bij het koken en smaakt heel bitter. Spoel het witloof kort onder de kraan, maar laat de stronkjes nooit in water liggen.



Stap voor stap stoven

Witloof stoven of braiseren is de meest populaire bereidingswijze, vooral bij herfst- en wintergerechten die je lekker warm moeten houden. Het zorgt voor een zoete en zachte toets, die net iets toegankelijker is dan de bittere smaak van rauw witloof.

 

Zo stoof je witloof:

  1. Smelt een klontje boter in een ruime kookpot waarin alle stronken mooi naast elkaar kunnen liggen. Let op dat de pot niet té groot is, anders kan de boter rond het witloof verbranden.
  2. Kruid het witloof met nootmuskaat, peper en zout. Laat lichtjes bruinen. Strooi eventueel wat suiker over de stronken en laat even karamelliseren. Met een scheut honing lukt het ook.
  3. Bak twee minuten, draai om en bak opnieuw twee minuten.
  4. Voeg een bodempje water of bouillon toe zodra het witloof de gewenste kleur heeft. Zet het deksel op de pot en laat op een zacht vuur sudderen.
  5. Laat het witloof 10 tot 15 minuten gaar stoven. Prik af en toe eens met een mes in de stronken en check of ze gaar zijn. Het kookvocht kan je met aardappelbloem binden tot saus.
Meer informatie